Ce e o pandemie și ce înseamnă asta, de fapt, pentru tine

de: Răzvan Băltărețu
12 03. 2020
Screenshot din filmul Contagion

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat că evoluția epidemiei de COVID-19 a căpătat proporții globale. Astfel, a decis să anunțe că e pandemie. Ce se întâmplă de acum? Măsurile vor fi mai dure? Înseamnă ceva, dincolo de scara globală a evenimentului?

În esență, o pandemie este o epidemie care a căpăt proporții mai mare. S-a întins la nivelul unui continent sau la nivelul întregii planete. Astfel, când a fost declarată epidemie, China era cea mai afectată țară. Între timp, pacienți infectați cu COVID-19 au fost identificați în Italia, Germania, Franța sau Spania. Astfel, e deja epidemie pe două continente și, deocamdată, nu sunt semne că s-ar opri aici.

„Aceasta este prima pandemie cauzată de coronavirus. OMS a evaluat acest focar 24 de ore din 24 şi suntem profund îngrijoraţi atât de nivelurile alarmante de răspândire şi de gravitate, cât şi de nivelurile alarmante de inacţiune. Am estimat, deci, că COVID-19 poate fi calificat drept pandemie.”
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS

În ceea ce te privește, în funcție de evoluția epidemiei în România, te poți aștepta la măsuri mai drastice. Deocamdată, România este în scenariu al doilea al epidemiei (când au fost consemnate mai mult de 25 de cazuri). Al treilea scenariu de lucru va fi activat când vor fi peste 100 de persoane diagnosticate. Al patrulea scenariu va fi activ de la 2.000 de persoane în sus. Fiecare etapă vine cu anumite măsuri. Pe 11 martie, de exemplu, a fost luată decizia că adunările publice cu mai mult de 100 de persoane sunt interzise.

Între timp, în Europa, Italia are cel mai mare număr de decese provocate de coronavirus. Încă dinainte să fie declarată pandemie, țara s-a auto-izolat de restul lumii. Ultima decizie drastică presupune închiderea tuturor activităților comerciale. Rămân deschise farmacii și magazine alimentare.

Ce face OMS după ce anunță că e pandemie

A fost declarată pandemie după 11 martie. Ce urmează acum e ca guvernele naționale să se asigure că mobilizează complet sistemele de sănătate, de la angajați până la infrastructură. OMS a transmis și că guvernele trebuie să distribuie echipament de protecție și să distribuie antivirale și alte materiale medicale în conformitate cu planurile naționale.

Până acum, a mai fost stare de pandemie în 2009  pentru gripa H1N1 (gripa porcină), în 1981 pentru HIV, în 1918 pentru gripa spaniolă (1918), în 1870 pentru variolă și în 1347 pentru ciuma bubonică.

La momentul declarării pandemiei actuale, OMS a anunțat că, în toată lume, erau mai mult de 118.000 cazuri în 114 de țări și peste 4.291 de oameni au murit. Opt țări – inclusiv Statele Unite ale Americii – au raportat mai mult de 1.000 de cazuri de COVID-19.

Ultimele date oficiale pentru România arată că, pe 11 martie la ora 20.45, erau confirmate 45 de cazuri. 569 de persoane erau izolate în carantină, iar alte 12.678 de persoane erau în izolare la domiciliu. Din fericire, deocamdată, nu există niciun deces. Cel mai lovit oraș este București cu 17 cazuri și 65 de persoane în carantină.

Ce înseamnă numele virusului care a dus la starea de acum

Denumirea oficială pentru noul coronavirus este: SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 – sindrom respirator acut sever coronavirus 2). Denumirea pentru boala pe care o provoacă este COVID-19.

Virusurile şi bolile pe care le provoacă pot primi denumiri diferite din mai multe motive, în funcţie de anumite procese şi de obiectivele oamenilor de ştiinţă. În general, virusurile primesc nume în funcţie de structura lor genetică. Asta ca să faciliteze procesul de dezvoltare a testelor pentru diagnostic, a medicamentelor sau a vaccinurilor.